SaS podali v súvislosti s pomocou pre Grandwood trestné oznámenie

03.05.2013 Bratislava

 Bratislava (TASR) – Opozičná strana SaS sa rozhodla podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa na Úrad špeciálnej prokuratúry pre podozrenie zo subvenčného podvodu, a to v súvislosti s plánovaným poskytnutím štátnej investičnej pomoci v celkovej výške 21,3 milióna eur pre Grandwood Holding. Firma sľubuje vytvoriť 390 pracovných miest v závode na spracovanie dreva vo Vranove nad Topľou.
"Už dvakrát sme informovali o možnom tunelovaní verejných zdrojov v prípade spoločnosti Grandwood. Medzičasom sa podozrenia natoľko zhustili, že môžeme hovoriť o jasnom tunelovaní. Preto sme sa rozhodli podať trestné oznámenie," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave predseda liberálov Richard Sulík.
Konkrétne dôvody sú podľa neho uvedené v samotnom trestnom oznámení. "Je však až smiešne, akí odberatelia spoločnosti Grandwood boli do žiadosti o investičnú pomoc uvedení ako hlavní odberatelia. Jedna firma z troch hlavných odberateľov, čo sú v žiadosti uvedení, je od roku 1998 v likvidácii. Druhá firma patrí svokrovi konateľa a samotnej spoločnosti. Tretí odberateľ má úplne iný predmet podnikania," priblížil.
Podľa Sulíka ide teda o "čistý tunel". "Nijak inak sa to nedá nazvať. A za toto je zodpovedný Robert Fico, nikto iný, že toleruje takéto rozmáhanie sa tunelovania. Za našej vlády by toto nebolo mysliteľné. Vyzývame preto Roberta Fica, aby v čase, keď žiadosť spoločnosti Grandwood o investičnú pomoc príde na rokovanie vlády SR, bola zamietnutá," odkázal predseda SaS.
 

Vyberte región